Wat houdt technische SEO in?

Geschreven door: 

Zoe Estourgie

Datum publicatie: 

25 maart 2022

Zoekmachine optimalisatie omvat drie verschillende aspecten: content, autoriteit en technische SEO. In dit artikel verdiepen we ons in het laatste aspect. Door veel websites wordt er onvoldoende gekeken naar hoe gezond de website is, terwijl dit wel belangrijk is om je posities in Google te behalen of verbeteren. Daarnaast is een website met goed uitgevoerde technische SEO ook nog eens gebruiksvriendelijk voor de gebruiker. Wij leggen je precies uit wat technische SEO inhoudt, hoe je erachter komt hoe jouw site ervoor staat en hoe je je site technisch kunt optimaliseren.

Wat is technische SEO?

Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is dus technische SEO. Dit is de basis van je website. Het omvat het uitvoeren van technische optimalisaties om de posities van je website te verbeteren. Onderdeel hiervan zijn onder meer het optimaliseren van je page speed, de website structuur, een juiste indexatie en de site zoekmachinegericht inrichten.

Eigenlijk is technische SEO een parapluterm voor alle technische optimalisaties die kunt uitvoeren om je positie in zoekmachines te verbeteren. Er is een heel breed scala aan werkzaamheden dat je zou kunnen verrichten om dit te doen. Je kunt er gelukkig makkelijk achter komen hoe jouw website het op het gebied van technische SEO doet door een site audit uit te laten voeren. Daaruit komt dan duidelijk welke optimalisaties uitgevoerd moeten worden én op welke pagina’s zich problemen voordoen.

Waarom zou je het doen?

Met een site die technisch goed in elkaar steekt kan je veel winst behalen, ook voor de posities in zoekmachines. Tegenwoordig hechten zoekmachines namelijk steeds meer waarde aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. Daarbij hoort dat een website weinig issues bevat, zodat bezoekers geen last hebben van verkeerde doorverwijzingen of foutieve pagina’s.

Vaak zien we dat er veel website zijn die toch veel technische issues hebben. Wij raden het aan om deze snel op te lossen, omdat dit quick wins oplevert voor de rankings van de site. Met een kleine investering kan je de gemiddelde positie van je website verbeteren én is de site voor bezoekers fijner te gebruiken.

Een technisch geoptimaliseerde website

Waar bestaat een technisch geoptimaliseerde website dan uit? Het is handig om hierin een development team samen te laten werken met een online marketing team. Er moeten namelijk optimalisaties gedaan worden in code, maar ook in content. Bij Wind Mee werken we samen met Modern Minds om de technische SEO volledig goed in te richten. Zo kunnen alle issues makkelijk opgelost worden. In de volgende alinea delen we een checklist, zodat je kunt zien aan welke aspecten extra aandacht besteed moet worden voor een geoptimaliseerde website.

Technische SEO checklist

Er zijn verschillende site issues welke opgelost moeten worden voor technische SEO. We geven je een checklist, zodat je je hierop kunt richten bij het juist instellen van jouw site. Er bestaan enorm veel verschillende issues die kunnen opspelen binnen een website. Daarom delen we de vijftien belangrijkste punten waar veel winst mee te behalen valt. De belangrijkste punten zijn:

 • Sterke Javascript en CSS files
 • Goed ingestelde redirects
 • Het juist instellen van meta titles en meta descriptions
 • Geen landingen op 404 pagina’s
 • Geen gebroken interne en externe links
 • Het vermijden van duplicate content
 • Alle pagina’s kunnen goed gecrawled en geïndexeerd worden door zoekmachines
 • Afbeeldingen worden goed gebruikt en zijn niet gebroken
 • De sitemap staat goed ingesteld
 • Hreflangs zijn ingesteld waar nodig
 • Alle pagina’s zijn goed beveiligd
 • De website is geoptimaliseerd voor site speed (laadtijd van de website)
 • Structured data is toegevoegd waar nodig, zodat zoekmachines je website beter begrijpen
 • Er wordt gebruik gemaakt van schone URL’s
 • Er is nagedacht over een gebruiksvriendelijke website structuur

Technische SEO audit

Wij maken gebruik van verschillende SEO tools waarmee we snel en makkelijk kunnen onderzoeken hoe jouw website er technisch voor staat. Onze specialisten voeren dan ook graag een technische SEO audit voor je uit om in kaart te brengen hoe jouw website het doet. Zo kunnen we onderzoeken welke issues en waarschuwingen jouw website heeft, maar ook op welke pagina’s deze problemen zich bevinden. Daarna kan je je eigen team aan het werk zetten of de problemen op laten lossen door ons team van SEO specialisten in samenwerking met de developers van Modern Minds. Geïnteresseerd geraakt? Neem vooral contact met ons op!

Blogs

Vorige
Volgende

Bezoek ons

Contactgegevens

Neem contact op