Social SEO niet meer weg te denken uit online zoekstrategie

Geschreven door: 

Louèlle Stolk

Datum publicatie: 

11 juli 2024

Social SEO is niet meer weg te denken uit een online zoekstrategie. SEO en social media, je zou denken wat hebben die met elkaar te maken? Toch blijkt dat ze een sterke relatie hebben. Door te begrijpen hoe ze elkaar beïnvloeden en versterken, kan je een passende social SEO-strategie opzetten. Ontdek praktische tips om je sociale media-activiteiten te optimaliseren voor betere zoekmachineprestaties.

Inhoud van dit blog

Wat is social media SEO?

Social media SEO is het optimaliseren van jouw socialmediakanalen en posts, zodat meer gebruikers jouw merk kunnen ontdekken in de zoekresultaten. Zowel binnen de zoekresultaten op social mediaplatformen als op zoekmachines. Social SEO kan bijvoorbeeld helpen om jouw video hoger te ranken in de YouTube resultaten.

Social SEO op YouTube

Hoger ranken met video's in Google

Hoewel het beheren van socialmediaplatforms en SEO-optimalisaties vaak twee verschillende strategieën zijn, kunnen ze elkaar juist goed aanvullen en versterken. Wanneer beide kanalen worden ingezet, kun je uit verschillende bronnen verkeer naar de website genereren.

Via social media kunnen mensen nieuwe inhoud of merken ontdekken waar ze mogelijk in geïnteresseerd zijn. Het algoritme speelt hier een grote rol in. Met SEO kun je verkeer genereren van mensen die zoeken naar onderwerpen of vragen hebben over rond om jouw product, dienst en/of merk.

Impact van social media SEO

De prestaties van een socialmediakanaal zijn geen ranking factor voor Google. Er wordt door Google niet gekeken naar het aantal volgers en de interacties op jouw geplaatste content. Echter, als je jouw SEO wil verbeteren, kunnen socialmediakanalen hier wel indirect bij helpen:

 1. Stimuleert merkzoekopdrachten: mensen die jouw merk op social media hebben gevonden en interactie met jouw merk hebben, zullen eerder naar jouw merk zoeken op Google.
 2. Verhoog organische klikken: wanneer iemand interactie heeft met jouw merk op social media, is de kans groter dat diegene ook eerder zal klikken op de organische zoekresultaten in Google.
 3. Bevestigt autoriteit: jouw socialmediakanalen kunnen je helpen om de autoriteit in jouw vakgebied te bevestigen. Google moedigt namelijk makers aan om expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid (E-E-A-T) aan te tonen.
 4. Genereert backlinks: content die goed presteert op social media wordt eerder gevonden en naar gelinkt. Dit kan zorgen voor backlinks die meer waarde geven aan je posities.
 5. Verzamelt inzichten: de statistieken en trends op het gebied van social media kunnen je SEO-strategie ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke onderwerpen jouw volgers leuk vinden en hier een blog over schrijven voor de website.
 6. Stimuleert betrokkenheid op locatie: social media berichten kunnen verkeer naar jouw website leiden. Echter, niet alle socialmediaplatforms zijn hier geschikt voor.
 7. Verbetert lokale ranking: Door volgers en positieve recensies op social media, kan jouw positie in het lokale bedrijfsprofiel in Google Maps verbeteren.

Het is dus de moeite waard om het beheren en social media mee te nemen in de SEO-strategie. Daarbij kan je de best practices toepassen op jouw socialemedia-activiteiten.

Verschuiving online zoekgedrag

Gen Z wil zo snel mogelijk visuele antwoorden hebben op hun vragen, met een sterke voorkeur voor video. Uit onderzoek van Google gebruikt bijna 40% van de 18-24 jarigen short-form video platforms als zoekmachine. Denk aan TikTok, YouTube (Shorts) en Instagram (Reels).

Niet alleen Gen Z zoekt informatie op social media. Het zoekgedrag van mensen uit alle leeftijdscategorieën verschuift naar social media. Dit betekent niet dat er niet meer wordt gezocht op Google. Zowel zoekmachines als socialmediaplatforms worden gebruikt om informatie te vergaren.

Volgens de resultaten uit een studie van Tint gebruikt ruim 75% van de consumenten social media om nieuwe merken te ontdekken. Daarbij deed 68% van de consumenten ook daadwerkelijk een aankoop van een product dat ze hadden gevonden via social media.

Wanneer social SEO toepassen in de klantreis?

Social seo is voornamelijk belangrijk in de bewustwordingsfase van de customer journey. Je kunt social media gebruiken om je doelgroep te bereiken en te informeren over het product of de dienst. Je creëert hiermee online awareness. Echter, ieder online platform heeft zijn eigen functie en daarom zet je voor elke fase een ander platform in.

 • Bewustwordingsfase: TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest en X (Twitter).
 • Overwegingsfase: YouTube, TikTok en Reddit.
 • Besluitvormingsfase: Google Reviews en Trustpilot.

De SEO op de website is vooral gericht op het converteren van websitebezoekers naar klanten. Door social SEO en website SEO op elkaar af te stemmen en aan te laten sluiten blijft je zichtbaar in de volledige customer journey van jouw doelgroep.

De 7 beste platforms voor social SEO

Niet elk socialmediaplatform biedt alle SEO-mogelijkheden. De juiste mix van platforms hangt af van de doelstellingen en middelen. Om je hierbij te helpen bespreken voor zeven platformen de mogelijkheden van social SEO.

TikTok

Grotendeels gebruikt Gen Z TikTok as een zoekmachine. Als je je richt op een jonger publiek, kan TikTok een waardevolle aanvulling zijn op jouw social media en SEO-strategie. Ga op zoek naar populaire hashtags, liedjes, makers en video’s in TikTok’s Creative Center. Deze inzichten kan je gebruiken voor het maken van je volgende video.

Het toevoegen van zoekwoorden aan de video helpt TikTok te begrijpen waar jouw video over gaat en koppelt dit aan relevante gebruikers.

 • Tekst in beeld
 • Voice-over en gesloten caption
 • Beschrijving (caption) van de video inclusief hashtags

Social SEO op TikTok

YouTube

YouTube is één van de beste platforms voor Social media SEO, omdat YouTube video’s vaak ranken in Google’s zoekresultaten. Daarbij is de zoekfunctie van YouTube heel populair. Veel mensen zeggen dat YouTube de op één na grootste zoekmachine is op het internet.
YouTube is van Google, dus het is geen verrassing dat YouTube video’s vaak ranken in Google’s zoekresultaten pagina’s.

Onderzoek op welke woorden een hoog zoekvolume zit via een SEO-tool. Optimaliseer een video door zoekwoorden toe te voegen in de beschrijving. Hierdoor kan je hoger scoren in YouTube én Google.

In de tool SEMrush is het mogelijk om relevante zoekwoorden via de Keyword Magic Tool te vinden. Zoek op het onderwerp van de video en gebruik de geavanceerde filters ‘Video’, ‘Features video’ en ‘Video carrousel’.

Zoekwoorden voor social SEO

Door video’s met deze zoekwoorden te optimaliseren kan het je helpen om hoger te ranken in YouTube en Google.

Zoekwoorden toepassen social SEO

Instagram

Instagram is een populair socialmediaplatform om op te zoeken. Wanneer je SEO voor social media wil inzetten, kan Instagram een goede plek zijn om te starten. Om ervoor te zorgen dat jouw profiel goed vindbaar is, kies je een geschikte gebruikers- en profielnaam. Let op! Dit zijn twee verschillende onderdelen. Kies relevante zoekwoorden en locaties en neem ze op in de biografie.

Met het creëren van een bericht kan je zoekwoorden en hashtags toevoegen aan de caption. Het helpt niet om dit toe te voegen aan de comments.

Voeg een alternatieve tekst (alt tekst) toe aan je bericht zodat mensen met een visuele beperking deze afbeelding of video kunnen begrijpen. In deze tekst beschrijf je wat er te zien is op de afbeelding. Dit verbetert de toegankelijkheid en helpt bij image SEO.

Alternatieve tekst toevoegen Instagram

Het is belangrijk om te weten dat Instagram jouw content vaker laat zien als een gebruiker al eerder interactie heeft gezocht met jouw account. Interactie op de content of met het account is daarom essentieel om gevonden te kunnen worden op Instagram. Dit geldt voor meerdere platforms dus experimenteer welke content jouw volgers het leukst vindt.

X

De zoekfunctie van X (voorheen Twitter) maakt het mogelijk voor gebruikers om berichten, profielen, foto’s en video’s te zoeken. Gebruikers kunnen ook trending topics ontdekken en volgen.

Trends ontdekken in X

Hieronder een aantal SEO tips die kunnen helpen om jouw profiel en berichten hoger te laten ranken in X:

 • Kies een duidelijke gebruiksnaam en weergavenaam
 • Gebruik relevante zoekwoorden in jouw biografie
 • Communiceer met andere om jouw interactie en volgers te vergroten
 • Volg trending topics en voeg waar mogelijk een waarde toe

LinkedIn

LinkedIn is populair onder B2B content marketeers. Om het bereik van jouw bedrijfsprofiel via zoekopdrachten te verhogen, zorg dat er genoeg informatie over het bedrijf staat beschreven in het overzicht tekstvak.

Zoekwoorden verwerken in LinkedIn

LinkedIn heeft niet bevestigd dat zoekalgoritme werkt, maar volgens deze LinkedIn best practices helpt het om hoger te ranken:

 • Experimenteer met formaten content, zoals video en documenten.
 • Reageer op reacties onder de geplaatste berichten.
 • Monitor resultaten om te zien welke vorm berichten het beste presteren.

Facebook

Wanneer gebruikers zoeken op Facebook, zijn hun resultaten beïnvloed door hun activiteiten op het platform. Dit kan gefilterd worden door berichten, video’s, pagina’s, groepen et cetera.

Zoekresultaten in Facebook

Wanneer je bekend bent met de tools en indelingen van Facebook, kan je succes hebben in een vertoning in zoekresultaten. Daarnaast is de betrokkenheid onder je volgers niet geheel onbelangrijk.

Focus je op het opbouwen van vertrouwen bij je volgers. Facebook wil namelijk informatieve en nauwkeurige content verspreiden. Berichten die niet voldoen aan hun richtlijnen worden onderdrukt of zelfs verwijderd.

Pinterest

Elke maand gebruiker 465 miljoen mensen Pinterest om inspiratie te zoeken. Populaire onderwerpen gaan over fashion, interieur, eten, beauty en reizen. Op Pinterest Trends kan je populaire zoekwoorden vinden om toe te kunnen voegen aan je bericht.

Pinterest Trends gebruiken voor zoekwoorden

Hieronder een aantal SEO-optimalisaties die kunnen helpen om meer zichtbaar te zijn in zoekresultaten:

 • Plaats visuele aantrekkelijke afbeeldingen in een hoge kwaliteit in een verticaal formaat
 • Moedig gebruikers aan om pins op te slaan en je account te volgen.
 • Kies informatieve een aantrekkelijke thumbnail voor video’s.
 • Voeg een nuttige beschrijving, titel en links toe aan de pin.
 • Bewaar een pin op relevante borden en publiceer wekelijks.

Social SEO tools

Nu je weet wat social SEO is, welke impact het kan maken en op welke platformen je dit kan toepassen zijn er ook handige tools die je kunt gebruiken. Social SEO werkt niet anders dan SEO in traditionele zoekmachines. Het begint allemaal met een zoekwoordonderzoek.

Wij leggen je uit hoe je de juiste zoekwoorden kunt vinden om te gebruiken op social media. In plaats van zelf te brainstormen over de zoekwoorden die jij zelf zou gebruiken, moet je weten welke zoekwoorden mensen daadwerkelijk gebruiken. Er zijn een aantal tools je hierbij kunnen helpen:

 1. Google Analytics: deze tool laat zien op welke zoekwoorden je al verkeer genegeerd naar de website. Je kan er niet helemaal vanuit gaan dat dit zoekwoord ook werkt voor de socialemediacontent, maar het is een goede start.
 2. Hootsuite: gebruik de tool ‘social listening’ in Hootsuit, analyseer de gesprekken en ontdek of er specifieke woorden gebruikt worden in discussies over het product, dienst, merk of in de branche.
 3. Coosto: deze tool heeft dezelfde functie als Hootsuit. De ‘social listening’ functie kan je helpen om
  online gesprekken te monitoren. Zo kun je achterhalen welke onderwerpen relevant zijn.
 4. Google Trends: zoek op een onderwerp in Google Trends en je ziet een interesse grafiek met de looptijd en per regio. Daarbij zie je suggesties voor gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten. Wanneer je specifiek gegevens voor YouTube wil zien, wijzig je ‘Google zoeken’ naar ‘zoeken op YouTube’.
 5. SEMrush: zoek een zoekwoord dat gerelateerd is aan de content en deze tool zal een lijst genereren met aanvullende suggesties voor zoekwoorden.
 6. Social media zoekfunctie: vergeet niet dat elk platform zijn eigen zoekfunctie heeft en ook erg nuttig kan zijn om zoekwoorden te vinden. Type een onderwerp in de zoekbalk en bekijk wat de voorgestelde, automatisch gegenereerde aanvullingen zijn.

Zoekfunctie in TikTok

Wat is het verschil tussen social SEO van algoritmes?

Social SEO is het verbeteren van de zichtbaarheid van op social media, maar ook de positie in de zoekmachines. Algoritmes van social media richten zich op het optimaliseren van de gebruikerservaring op de socialmediaplatformen zelf.

Worden social mediaplatformen weergegeven in de zoekresultaten?

Met name bij branded zoekresultaten in Google zie je de socialmediaprofielen van het desbetreffende merk centraal staan. Om dit in te stellen voor jouw merk voeg je de socialmedia-accounts toe aan het Google My Business profiel. De SERP kan previews bevatten van de meest recente berichten op het platform X, maar ook Instagram, Facebook en LinkedIn-account worden weergegeven in de branded zoekresultaten. Daarbij is Facebook een potentiële goudmijn voor lokale bedrijven, omdat het platform recensies en potentiële verkoop genereert.

Social accounts in de branded zoekresultaten

Hoe achterhaal je de impact van social media op je websiteverkeer?

Door Google Analytics te gebruiken voor social media kun je meer weten over de inspanning op social media, de doelgroep en zoekoptimalisaties. De volgende informatie kan je achterhalen:

 • Is social media verkeer beter (of slechter) dan verkeer via andere kanalen?
 • Wat is de verhouding van websiteverkeer vergeleken met andere bronnen?
 • Welke socialmediakanalen genereren het meeste websiteverkeer?

Met deze tips kan jij al een begin maken aan jouw social SEO strategie.

Blogs

Bezoek ons

Contactgegevens

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan