Organische versus betaalde media

Geschreven door: 

Robbie Croezen

Datum publicatie: 

27 oktober 2022

Binnen social media marketing maken we onderscheid tussen owned, paid en earned media. Een mix van deze drie onderdelen vormt de beste social media strategie. Hiervan zijn er twee onderdelen waar je als marketeer veel invloed op kan uitoefenen, namelijk owned & paid. In deze blog nemen leggen we het verschil uit tussen organisch en betaalde media.

Social media mix

Social media platforms zijn ontstaan vanuit de behoefte om individuen met elkaar in contact te brengen en om relaties met elkaar te onderhouden. Hierbij lag de nadruk puur op organische content. Het doel was om de meest relevante content met elkaar te delen die werd gewaardeerd door andere gebruikers. De laatste tijd is er veel veranderd: social media vandaag de dag wordt overspoelt met advertenties en andere betaalde content. Hierdoor verleggen steeds meer bedrijven hun focus van organische zichtbaarheid (owned) naar betaald adverteren (paid).

Paid, owned en earned (betaalde, beheerde en verdiende) media zijn bekende termen binnen marketing. Een goede mix van deze drie onderdelen vormt dan ook de beste social media strategie. Het is hierbij belangrijk om te achterhalen op welke verschillende kanalen je doelgroep actief is en welke content ze willen zien.

Wat is paid media?

Paid media ofwel betaalde media is alle media waar je voor betaald. Voorbeelden hiervan zijn betaalde Facebook advertenties of gesponsorde posts op Pinterest.

Hoe kun je dit in de praktijk inzetten? Grote bedrijven zoals Meta en Google bieden een breed scala aan targetingopties om je boodschap direct over te brengen naar je doelgroep. Vaak is het doel hiervan om mensen over te halen om tot een actie over te gaan. Een kanttekening hierbij is dat het risico bestaat dat het als opdringerig wordt ervaren. Dit omdat de gebruiker zelf niet actief op zoek is naar de informatie uit een advertentie.

Wat is owned media?

Onder owned media ofwel organische media vallen alle platformen welke je als bedrijf in je eigen beheer hebt. Denk hierbij aan je sociale profielen zoals je Facebook of Instagram bedrijfspagina.

Bij owned media is het van belang om binnen de kanalen actief te zijn. Het doel ervan is om de doelgroep op organische wijze (zonder budget) te bereiken. De kunst is om interessante en relevante content te plaatsen zodat de kans dat je doelgroep interacteert (liken, reageren en delen) hoger is. Organische content is vaak minder koopgericht maar legt de nadruk op het maken van aantrekkelijke content voor gebruikers. Een kanttekening hierbij is weer dat het moeilijk om is iedereen binnen je doelgroep te bereiken vanwege de nieuwe algoritmes van de social media platforms.

Wat is earned media?

Onder earned media ofwel verdiende media verstaan we alle vormen van aandacht van derden die een bedrijf heeft verdiend. Denk bijvoorbeeld aan positieve mond-tot-mondreclame en goede reviews.

Owned en paid media inzetten

Kortom, voor de ideale mix maak je gebruik van zowel paid, om zoveel mogelijk mensen in je doelgroep te bereiken, als owned om deze doelgroep “gratis” mee te nemen in je boodschap. De boodschap van earned (PR) versterkt de impact van beide.

Mocht je hulp nodig hebben bij het bepalen van jouw ideale mix of eens sparren over de huidige inzet van jouw merk, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Blogs

Vorige
Volgende

Bezoek ons

Contactgegevens

Neem contact op